Храна

 

Еден од најценетите занаети во античкото доба било пекарството. Римјаните својот леб го нарекувале panis и го правеле во неколку облици како: тригони – panis trifi dus, тетрагони – panis quadratus, пентагони, хектагони и октагони. За секојдневна употреба нјчесто користеле голем кружен леб, обично печен во пепел. Еден од најубавите лебови во форма на венец се нарекувал панис кој имал многу подваријанти. За потребите на фестивалот SCIPINI ROMANI ќе биде направен римскиот леб либум или популарно наречен римски чизкејк бидејќи се прави исклучиво со брашно и козјо сирење.

Roman-food-at-Viminacium
Римска храна на фестивал во ,,Археолошкиот парк Виминациум”

Знаеме дека најголема артакција на фестивалот ќе биде дегустација на храна и вино припремани според рецептите на старите Римјани и послужени во керамика која е специјално правена за овој настан. Секое парче керамика и дрво во коешто ќе биде аранжирана храната е направено рачно, како инспирација од артефактите пронајдени на археолошките локалитети од римскиот период на територијата на Република Македонија.

HAEMUS - rimska pasteta
Три типа на римска паштета припремени од тимот на ХАЕМУС
 

Римската храна влегува во цената на влезницата. Би сакале да напоменеме дека тоа не е ручек и кога ќе биде поставена за дегустација, имајте во предвид дека од неа треба да пробаат сите гости присутни на фестивалот.

 

HAEMUS_Skupini_Romani_site_icon

Print Friendly